Stjärnkikare och Teleskop – Bäst i Test 2022

Letar du efter en stjärnkikare eller ett teleskop som kan låta dig upptäcka och fascineras av stjärnhimlen – så fortsätt läs.

Vi har hittat tester av de 10 bästa stjärnkikarna på den svenska marknaden.

Vi har granskat tester från tillförlitliga källor som BBC, Popular Mechanics och Space.com och så har vi fått en expert att bedöma de olika teleskopen. Du får också hans bästa tips till vilket teleskop du bör välja i slutet av guiden.

Mycket nöje!

Innehållsförteckning

ANNONCE

Topp 3 stjärnkikare

Celestron Nexstar

Datorstyrt teleskop som med sin Go-To funktion kan hitta 40 000 olika objekt på himlen med ett enda tryck på en knapp.

9.374,00 kr.
Celestron StarSense Explorer

Bra teleskop för nybörjare som man kan se massor av himlakroppar med. Månen, planeter och stjärnkluster.

2.080,00 kr.
Celestron Astromaster

En enkel stjärnkikare som gör det lätt att komma igång. Se månen, planeterna och stjärnkluster.

2.010,00 kr.
Så har vi testat teleskop

Vi har inte själva testat de enskilda teleskopen men vi har gått igenom tester från trovärdiga inhemska och utländska testkällor, såsom BBC och Space.com.

Baserat på dessa tester har vi sedan valt ut 10 teleskop och stjärnkikare som klarar sig bra i tester.

Slutligen har vi bett en oberoende amatörastronom och astrofotograf om att ge en expertbedömning av de olika teleskopen.

Experten är inte en del av Wildtoys.dk och har inte valt ut de olika teleskopen, utan har endast kommit med sin egen bedömning av de teleskop vi har valt ut.

Expertens bedömning

Bästa stjärnkikaren

Celestron Astromaster

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
0,00 SEK 2.010,00 SEK → Läs mer
För nybörjare och för skojs skull

En enkel stjärnkikare som är lätt att börja använda

Expertens bedömning

För riktiga nybörjare som vill börja med att se på månen, planeterna och de klaraste stjärnhopar utan att investera för mycket i det.
Sune Hermit
Ph.d och författare

…StarSense Explorer är ett linsteleskop med en optikdiameter på 70 mm.

Den kan ge detaljerade bilder av månen med dess kratrar och hav. Man kan se Jupiter med sina 4 största månar och Saturnus med ringsystemet kan man också utforska.

De ljusstarkaste stjärnhoparna som t.ex. Sjustjärnorna och M35 är inom räckhåll och även klotformade stjärnhopar som t.ex. M13 kan ses med denna. Den berömda Orion-nebulosan kan man också se med denna kikare.

Stativet är ett helmanuellt Alt/AZ, vilket gör det enkelt att hantera.

Med denna kikare ingår också en app som tillsammans med din smartphone gör det lätt att hitta objekt på himlen.

Det ingår flera okular samt en rättvändande diagonal som också gör det möjligt att observera landskap.

Den optiska kvaliteten av kikare är bra. Stativet är av mer tvivelaktig kvalitet och troligtvis något man kommer att vilja uppgradera om man vill gå vidare med sitt fritidsintresse.

Bästa teleskopet för pengarna

Celestron NexStar

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
0,00 SEK 9.374,00 SEK → Läs mer
För den seriösa amatörastronomen

Datorstyrt teleskop med Go-To funktion som kan hitta 40 000 olika objekt på himlen med ett tryck på en knapp.

Expertens bedömning

Datorstyrt Go-To teleskop för den seriösa amatörastronomen.
Sune Hermit
Ph.d och författare

Här är det tal om ett Schmidt-Cassegrain teleskop med en kombination av en glaslins längst fram i tuben och en spegel längst bak i tuben för att fokusera och samla ljuset.

Fördelen med denna slags teleskop är att de kan göras mycket mer kompakta och portabla än ett lins- eller spegelteleskop med motsvarande ljusinsläpp.

Den stora diametern på 150 mm öppnar verkligen dörren till många objekt på stjärnhimlen.

Förutom de allra ljusstarkaste som månen och planeterna kan man med detta teleskop se många stjärnhopar som t.ex. M67 i Kräftan. Klotformade stjärnhopar som M13 och M92 i Herkules samt galaxer och planetariska nebulosor inom räckvidd.

Go-To systemet manövreras med en fjärrkontroll och ger tillgång till en katalog av mer än 40 000 objekt.

Stativet är stabilt och enkelt att justera och den kraftiga gaffelhållaren ser till att teleskopet hålls stilla, till och med när det blåser, så att man kan uppleva detaljer i objekten utan skakningar.

Helt klart ett teleskop i den seriösa skaran, vilket priset också avspeglar.

Bästa teleskopen för nybörjare

Celestron StarSense Explorer LT 114 AZ

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
0,00 SEK 2.080,00 SEK → Läs mer
För amatörastronomen som är nybörjare

Teleskop som man kan skåda flera himlakroppar med, men inte de svagaste.

Expertens bedömning

Förutom månen och planeterna kan man med detta teleskop fånga ljuset från de klaraste galaxerna och man kan se många öppna stjärnhopar, planetariska nebulosor, studera dubbelstjärnor m.m.
Sune Hermit
Ph.d och författare

Detta är ett reflektorteleskop eller spegelteleskop av Newton-modell med en ljusöppning på 114 mm. Den ganska stora öppningen – detta teleskop samlar mer än 2,5 gånger så mycket ljus som en 70 mm kikare – ger möjlighet att se en del svagare objekt. Förutom månen och planeterna kommer man med detta teleskop kunna fånga ljuset från de ljusstarkaste galaxerna och man kan se de många öppna stjärnhopar, planetariska nebulosor, studera dubbelstjärnor m.m.

Det ingår 2 okular och en Barlowlins.

Denna kikare har dessutom en medföljande app som tillsammans med din smartphone gör det enkelt att hitta objekten på himlen.

Stativet är ett rent manuellt Alt/Az, så man flyttar själv teleskopet med handen för att följa objekten på himlen. Den optiska kvaliteten är bra, stativet är kanske något man kan fundera på att uppgradera om man tänker fortsätta med astronomi som hobby.

SkyWatcher Skyliner 200P Classic

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
0,00 SEK 2.080,00 SEK → Läs mer
För amatörastronomen som är nybörjare.

Teleskop som man kan se de flesta objekt på himlen med, även svaga objekt.

Expertens bedömning

Här har vi en ENORM prisvärd ljussamlare!
Sune Hermit
Ph.d och författare

Jämfört med ett linsteleskop på 100 mm för samma pris samlar denna kikare nästan 4 gånger så mycket ljus.

Den stora primärspegel på 203 mm och Newton-design gör denna Dobson-monterade kikare till ett perfekt val för alla som vill kunna se de svagaste objekten.

Förutom månen och planeterna gör denna det möjligt att se ett flertal andra himlakroppar.

Man kan se avlägsna galaxer som t.ex. Malmströmsgalaxen, M51 nära Karlavagnens handtag, liksom flera svaga objekt från både Messier- och NGC-katalogen inom räckhåll.
Öppna och klotformiga stjärnhopar syns med denna stjärnkikare.

Den klotformiga stjärnhopen M13 i Herkules framstår som en tät klump av stjärnor med de yttre delarna upplösta som gnistrande diamanter på svart sammet. Ringnebulosan i Lyran, M57, syns som en fin klar ring.

Skywatcher är ett välrenommerat märke som är känt för att vara prisvärt.

Bästa stjärnkikaren med wifi

SkyWatcher Skyliner 200P Classic

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
0,00 SEK 4.135,00 SEK → Läs mer
För seriösa amatörastronomer

Lyxteleskop som man kan se flera himlakroppar med, även svaga objekt.

Expertens bedömning

Lyxigt 8’’ kikare med full datorstyrning för den kräsna amatörastronomen.
Sune Hermit
Ph.d och författare

Här handlar det om en produkt av absolut toppklass. Ljusöppningen på 200 mm gör att man kan se avlägsna nebulosor och galaxer många miljoner ljusår bort. Teleskopet ger också knivskarpa bilder av Jupiter, där man kan se detaljer på planetens yta. Följ sandstormar på Mars och se olika ringar runt Saturnus. Hela Messier katalogen och massor av objekt i NGC katalogen kan man skåda med detta kraftfulla teleskop.

Fullständig datorstyrning – även känt som go-to – gör det enkelt att hitta objekten på himlen. Teleskopet kan antingen manövreras med den medföljande fjärrkontrollen eller via inbyggt wifi och din smartphone.

Efter en kort installation där teleskopet kalibreras med hjälp av tre klara stjärnor kan det själv hitta runt på himlen. Teleskopet har det avancerade StarSense Autoalign, vilket betyder att det på helt egen hand kan genomföra denna alignmentprocess.

Optiken är av hög kvalitet med StarBright coating på alla optiska ytor, vilket säkerställer kontrastrika bilder och hög ljustransmission.

Stativet är gjort av robusta stålrör och en gaffelhållare ger ett ytterst lugnt teleskop, även när det blåser, vilket gör det möjligt att fördjupa sig och ger chansen att se detaljer i t.ex. Saturnus ringsystem.

Definitivt ett teleskop i toppklass för den krävande amatörastronomen.

Bästa stjärnkikaren med app-styrning

Celestron Astro FI 102

För seriösa amatörastronomer

Teleskop som man kan se massor av objekt på himlen med, även svaga objekt. Särskilt bra när man vill titta på månen.

Expertens bedömning

Den långa brännvidden gör detta… till ett perfekt val för alla som vill fördjupa sig i månens många kratrar och högland.
Sune Hermit
Ph.d och författare

Detta kompakta teleskop använder en Maksutov-Cassegrain design som består av en korrektorlins längst fram i tuben och en spegel längst bak i tuben. Genom en sekundärspegel, som sitter på insidan av den främre linsen, skickas ljuset ner till fokuspunkten i teleskopet. Denna design möjliggör en mycket kompakt teleskoptub och skyddar dessutom primärspegeln mot smuts.

Öppningen på 102 mm kombinerat med den långa brännvidden gör denna Astro FI 102 till det perfekta valen för dem som vill fördjupa sig i månens många kratrar och högland. Det är också ett väldigt bra val för planetariska observatorier där man kan följa Jupiters månars rörelser från kväll till kväll, eller uppleva Saturnus med sitt fina ringsystem. De klaraste stjärnhopar och några galaxer kan man också se med detta teleskop.

Om man vill kan det också användas som ett mycket kapabelt zoomobjektiv till DSLR och för landskapsobservation.

Astro FI har fullständig go-to funktionalitet som styrs via en app på din smartphone. Detta teleskop är ett bra val om du vill se månen och planeterna samt de klaraste deepsky objekt, samtidigt som du vill ha ett lätt och användbart teleskop med full go-to funktionalitet.

Bästa teleskopet för astrofotografering

TS-Optics ED 102mm APO teleskop (OTA)

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
0,00 SEK 4.580,00 SEK → Läs mer
För astrofotografering

Teleskop som passar perfekt för astrofotografering. Kamera ingår inte.

Expertens bedömning

Teleskop för astrofotografen
Sune Hermit
Ph.d och författare

Om du vill börja med astrofotografering är detta ett teleskop som är värt att titta på. ED glaset som används i detta linsteleskop ger snygga bilder utan färgfel. 

Den stora ljusöppningen på 102 mm samlar massor av ljus och om man använder en lång exponeringstid blir färgsprakande emissionsnebulosor, avlägsna galaxer och galaxhopar tillgängliga. Ta närbilder av avlägsna spiralgalaxers halos, utforska detaljer i Orion-nebulosan eller ta en bild av Virgohopen av galaxer 70 milj. ljusår bort. Allt är inom räckhåll med detta linsteleskop och en kamera. 

Teleskopet är byggt av kvalitetskomponenter och är förberett för fotografering med sin kraftfulla 2,5’’ fokuserare.

Precis som med andra linsteleskop i denna prisklass bör man skaffa sig en “reducer/flattener” som ger ett slätt bildfält samtidigt som det gör teleskopet “snabbare”. Vid användning av en 0,7 reducer eller fokalreducerare blir teleskopet F4.9, vilket passar långtidsexponering. Men man kan såklart börja utan reducer/flattener men man ska bara tänka på att objekt i utkanten av bildfältet kan framstå som skeva.  

Teleskopet är såklart också lämpligt för visuella observationer och ger då riktigt bra bilder med hög kontrast utan färgfel. För visuella observationer behövs inte reducer/flattener.

Ett fantastiskt teleskop för både fotografering och för seriös stjärnskådning.

Tänk på att det inte ingår något stativ till detta teleskop – det ska man köpa till separat.

Detta bör du veta om att köpa stjärnkikare och teleskop

1
Typ av kikare

Det kan antingen vara en linsteleskop där en glaslins fokuserar ljuset, eller ett reflektorteleskop där en spegel samlar ljuset. Oftast är spegelteleskop större än linsteleskop och samlar därför mer ljus. Stjärnkikare kallas också för teleskop.

2
Stativet

Det är viktigt att stativet är hållbart och kan stabilisera teleskopet. Vissa stativ rör teleskopet lodrätt/vågrätt, vilket gör dem enkla att manövrera. Dessa kallas Alt/Az stativ. Man behöver flytta teleskopet på båda axlar för att följa ett objekt på himlen. En variant av Alt/Az-stativ är Dobson, där teleskopet är monterat i en låda som enkelt kan vridas för hand.

Lite mer avancerade stativ rör teleskopet längs med himlens längd- och breddgrader och har så kallad ekvatorial montering. De är lite krångligare att ställa upp och manövrera men man kan däremot följa ett objekt genom att endast den ena axeln justeras. 

Det är viktigt att köpa ett bra stativ, för oavsett hur bra teleskop man har, kan det inte användas om stativet skakar och är instabilt. Köp hellre ett riktigt bra ställ så kan du alltid uppgradera själva teleskopet senare.

3
Motor och Go-To

De dyraste stativen har motorer på båda axlar så att de själva kan följa ett objekt på himlen. De har ibland ett “Go-To”-system, där teleskopet själv kan hitta ett objekt, t.ex. Saturnus eller Sjustjärnan efter inledande installation.

Det kan vara en stor fördel om teleskopet själv kan hitta saker på himlen. Go-To används antingen via en fjärrkontroll eller en app på mobilen. Stativ med “Go-To” är tyngre och kräver ström eller batterier, så de kan vara svåra att ta med i ryggsäcken på en kvällspromenad.

4
Förstoring

För att se något i kikaren sätter man en liten “lupp” i den som förstorar bilden. Denna lupp kallas ett okular. Kikarens förstoring beror på två saker: kikarens längd (brännvidd) och okularets brännvidd.

Många av de billigaste kikarna gör reklam för t.ex. “Upp till 250 x förstoring” – det betyder bara att det medföljer okular med en kort brännvidd och ev. en Barlowlins som tillsammans kan ge en mycket stor förstoring.

Det är INTE en fördel med en kikare som kan förstora mycket. En stor förstoring ger bara en oskarp, suddig bild och om stativet bara darrar lite kommer bilden att skaka väldigt mycket och det blir svårt att se något. I praktiken använder man oftast bara förstoringar upp till 80-100x i mindre teleskop.

I allmänhet kostar ett bra nybörjarteleskop från 2000,- och uppåt.

Läs artikeln på andra språk

Erik från Wildtoys.se
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply