Studsmatta bäst i test 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för ByggMax, Träningsmaskiner.com och GardenStore

Här är de bästa studsmattorna 2021

Håll dig borta från de billiga studsmattorna från varuhusen och satsa istället på en trampolin från ett känt kvalitetsmärke. De är både säkrare och håller längre – och så kommer barnen få det mycket roligare. Det är i alla fall vår slutsats efter att ha undersökt vad som har testats och skrivits om trampoliner.

Vi har finkammat nätet efter varje test och varje rekommendation av studsmattor. Ett märke återkommer hela tiden: Berg Studsmattor från Holland som får klart flest rekommendationer. Men även andra märken som Jumpmaster och North klarar sig bra i tester och rekommendationer. Fortsätt läs och få reda på vilken du bör välja.

BERG Elite

Detta är studsmattan till de vildaste, högsta och roligaste hoppen!

Absolut toppmodell från holländska BERG till föreningen eller institutionen, där man utövar seriös hoppning och där det krävs att alla hopp är enhetliga och lika höga överallt på trampolinen.

Perfekt för dig som vill träna gymnastik och ha roligt samtidigt.

BERG Champion

BERG Ultimate Champion har fått bra recensioner och vunnit “bäst i test” i en lång rad konsumenttester.

I de test där BERG Champion inte vinner, klarar den sig ändå bra med fina betyg och beröm för stabil ram och hög säkerhet.

BERG Favorit

BERG Favorit är den billigaste modellen från BERG.

Här får du samma goda kvalitet och säkerhet som med de andra modellerna, men till ett lägre pris.

Detta är studsmattan till mindre barn och kommer med säkerhetsnät och ben.

Finns också som inground.

Så har vi utfört testet

Vi har inte haft möjlighet att köpa alla studsmattor och testa dem själva. Om vi skulle göra ett riktigt vetenskapligt test hade det kostat tiotusentals kronor.

Därför har vi istället valt att undersöka de tester som redan har gjorts. Här har vi tittat på svenska test, men även utländska tester från bland annat Danmark och Norge.

Vi jämför också objektiva kriterier som antal fjädrar, kantskydd, säkerhetsnät och liknande. Här kan du använda vår tabell nedan för att hitta den trampolin som passar just era önskemål.

Dessutom har vi hittat rekommendationer från nöjda kunder på sociala medier, Trustpilot och forum.

Sammantaget menar vi att det ger den bästa bilden av vilka studsmattor svenska familjer föredrar.

Bästa pris

BERG Favorit

Pris - klassisk model
vägledande pris för storlek 430cm
BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
GardenStore 0,00 SEK 6.649,00 SEK → Läs mer
Träningsmaskiner 0,00 SEK 7.188,00 SEK → Läs mer
Träningspartner 0,00 SEK 9.899,00 SEK → Läs mer
Pris - Inground model
vägledande pris för storlek 430cm
BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
GardenStore 0,00 SEK 6.999,00 SEK → Läs mer
Träningsmaskiner 0,00 SEK 7.188,00 SEK → Läs mer

Berg Favorit är vårt val av mellanklass studsmatta, som ger mest värde för pengarna i form av höga hopp, hållbarhet och säkerhet. För under 4000 kr får du många års barnskratt och lek.

Berg Favorit är den studsmatta i mellanklassen, som klarar sig bäst i test och får mycket beröm med på vägen. Den holländska producenten Berg tillverkar flera av de bästa trampolinerna på marknaden och Favorit är deras alternativ på en mellanklass trampolin, som kombinerar säkerhet, nöje och pris i ett förnuftigt paket.

Därför är BERG Favorit så säker

Håller länge

BERG Favorit har hoppduk och kantskydd som är skyddade mot UV-strålar, vatten och väder. Det gör BERG Favorit långtidshållbar.

Kvalitetsfjädrar

BERG Favorit har Goldspring fjädrar. Det är samma slags fjädrar som den dyrare BERG Champion modellen också har.

Tjockt kantskydd

BERG Favorit har ett tjockt kantskydd som täcker fjädrar och stålram. Därför finns det ingen risk för att fastna i fjädrar eller ram.

Mer om BERG Favorit​

BERG Favorit har, i motsats till den billigare BERG Talent, i stort sett samma höjd, vikt och antal fjädrar som de dyrare modellerna (Champion och Elite). Det har inte BERG Talent, som är lägre, lättare och har färre fjädrar. När vi ska ta ställning till “bäst värde för pengarna” så får man alltså mer med Favorit än med Talent.

Favorit har ett mellanfast studs som passar bra till mindre och större barn över 30 kg. För barn under 30 kg är Berg Champion ett bättre val.

Trampolinen har en maximal personvikt från 70 kg till 120 kg beroende av storlek och finns från 270 cm till 430 cm i diameter. Om det inte är stort nog, så kan du köpa modellen Berg Grand Favorit, som är rektangulär/oval med en längd på 520 cm.

Berg Favorit säljs som både vanlig modell med ben och i en Inground modell, samt med den populära Tattoo hoppduken.

Alla Bergs studsmattor har hög säkerhet och är gjorda i kvalitetsmaterial. Kantskyddet är 2cm tjockt i slitstark vinyl och täcker fjädrarna under. För extra säkerhet kan du köpa säkerhetsnät som är nästan 2 meter högt och är finmaskigt. Säkerhetsnätet sitter fast på lodräta stolpar, som är skyddade med gummi.

Berg Favorit är studsmattan till familjen som vill ha en kvalitets trampolin till ett rimligt pris.

FAKTA
 • Storlek(cm): 270, 330, 380, 430, 520
 • Maks personvikt: 120 kg
 • Höjd 90cm
 • Vikt: 71kg
 • Fjädrar: 80 stk
 • Kantskydd: 2.5 cm
Lägsta pris 6.649,00 hos GardenStore

Testvinnare

BERG Champion

Pris - klassisk model
vägledande pris för storlek 430cm
BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
GardenStore 0,00 SEK 12.499,00 SEK → Läs mer
Träningspartner 0,00 SEK 15.990,00 SEK → Läs mer
Pris - Inground model
vägledande pris för storlek 430cm
BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
Träningsmaskiner 0,00 SEK 10.570,00 SEK → Läs mer
GardenStore 0,00 SEK 15.546,00 SEK → Läs mer

Berg Champion är vår “Bäst i Test”-vinnare. Det är den eftersom den klarar sig överlägset bäst i de konsumenttester av trampoliner som vi har hittat.

Därför BERG Champion testvinnare

Airflow hoppduk

BERG Champion har en patenterad hoppduk som tillåter 50% högre luftgenomströmning. Det ger högre studs!

Twinspring fjädrar

BERG Champion har så kallade twingspring fjädrar, där duken är fäst med fler fjädrar än andra modeller.

Extra säkerhet

BERG Champion har extra hög säkerhet i jämförelse med andra modeller. Tjockare kantskydd, bättre säkerhetsnät och andra fördelar.

Mer om BERG Champion

Champion är en toppmodell från BERG och har mer gemensamt med toppmodellen Elite än den har med de billigare modellerna Talent och Favorit. Den skiljer sig från de billigare modellerna på en rad avgörande punkter, både i förhållande till hopp-upplevelsen och säkerheten.

Champion har bland annat så kallade TwinSpring fjädrar, där hoppduken fästs i en V-form, som ger bättre och mer dynamiska hopp. Det gör Champion lämplig till både små barn (även under 30 kg) och stora barn samt vuxna som också vill hoppa. Dessutom har Champion alltså fler fjädrar. Det ger ett bättre och högre hopp än med de billigare modellerna.

När det gäller säkerhet skiljer sig Champion också från de billigare modellerna. Ramen är tjockare och svetsningar och fästen är mer robusta. Detsamma gäller kantskyddet som är bredare och tjockare (3cm vs 2cm). Köper du säkerhetsnät kommer du också genast kunna se skillnaden. Här är stolparna som nätet sitter fast på nämligen böjda utåt, så de kommer längre bort från trampolinen. Det gör att risken för skador är mindre om olyckan skulle vara framme.

Champion är bäst i test och en studsmatta du tryggt kan köpa till både nybörjare och vana hoppare. Detta är en studsmatta där man har tänkt på allt och där kvaliteten är genomgående från början till slut.

FAKTA
 • Storlek: 270, 330, 380, 430, 520
 • Maks personvikt: 120 kg
 • Vikt: 97 kg
 • Fjädrar: 128 stk
Lägsta pris 12.499,00 hos GardenStore
Därför rekommenderar vi Berg studsmattor

Berg är ett holländskt företag som har tillverkat riktigt många av de studsmattor som står i svenska trädgårdar. Varför rekommenderar vi Berg?

 • Kvalitet
 • Många konsumenttester
 • Enkelt att få tag på reservdelar

Berg är en av de mest populära producenterna av studsmattor på våra breddgrader. Deras trampoliner har klarat sig bra i de flesta tester som gjorts. Men lika viktigt är, att det är lätt att få service och reservdelar om något skulle gå sönder. När du köper från en ansedd förhandlare som Abilica, kan du alltid få hjälp att byta ut något om det går sönder, även efter att garantin har gått ut.

Talent vs Favorit vs Champion vs Elite

Är du osäker på vilken Berg studsmatta du ska välja? Berg trampoliner ser väldigt likadana ut och kan fås i samma storlekar. Talent och Favorit påminner mycket om varandra.

Skillnader i fjädrar

Talent och Favorit har färre fjädrar än Champion och Elite. De extra fjädrarna på de dyrare modellerna ger högre hopp.

Skillnader i ram

Talent och Favorit har en tunnare ram än Champion och Elite. De två sistnämnda är markant mer robusta och väger därför en hel del mer. De ger bättre stabilitet.

Skillnaden i svetsningar

Svetsningarna på ram och stolpar är kraftigare och mer robusta på Champion och Elite än på Talent och Favorit. Det minskar risken för brott och skador på ramen.

Skillnad på säkerhetsnät

Talent och Favorit har lodräta stolpar som håller säkerhetsnätet på plats. Champion och Elite har däremot böjda stolpar. Det gör att det är längre avstånd från trampolin till stolpe. Det gör den säkrare och minskar risken för att man hoppar in i dem.

Skillnad på fjädrar

På Talent och Favorit fäster man hoppduken på ramen med enskilda fjädrar, medan man på Champion och Elite använder två fjädrar som sätts i ett “V”-mönster. Därför har de också fler fjädrar. Det ger högre studs och mindre risk för att något går sönder.

Bäst av de billiga

Vi rekommenderar att man håller sig långt borta från de billigaste trampolinerna i varuhusen. De är sällan av ordentlig kvalitet eller säkerhet och så är det sällan möjligt att få tag på reservdelar. Kolla istället in de 3 studsmattorna nedan från Salta, Berg och Jumpmaster. De har ett pris som börjar på ca. 2500 kr och förhandlas av trovärdiga butiker.

Salta Premium

Pris fra: 9.780,00 hos Träningsmaskiner

Jumpmaster

Pris fra: 9.999,00 hos Träningspartner

BERG Talent

Pris fra: 4.617,00 hos GardenStore

De 3 trampolinerna här ligger alla i prisklass 2500 kr till 3000 kr och är till stor del väldigt lika, men har ändå några skillnader.

Salta Premium

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
Träningsmaskiner 0,00 SEK 9.780,00 SEK → Läs mer

Salta är en spansk producerad studsmatta som tillverkas i Spanien. Den förhandlas i dag bland annat av COOP. Det är också den billigaste av de 3 rekommenderade, med ett pris som ligger under 2500 kr när den är på rea. Trampolinen har en rekommenderad max personvikt på 150 kg, som är markant mer än på de två andra. Det bör man dock inte lägga så stor vikt vid, eftersom det är den faktiska testade vikten som betyder något, och då är Salta inte bättre än de andra 2. Salta har ett kantskydd som är 2,5 cm tjockt, vilket är den näst tjockaste av de 3.

Jumpmaster

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
Träningspartner 0,00 SEK 9.999,00 SEK → Läs mer

Jumpmaster är en nyare producent av studsmattor som förhandlas av trovärdiga Abilica. Här får du testets tjockaste kantskydd på 3 cm och troligtvis bästa trampolin. Jumpmaster rekommenderas av bland annat bloggen Familieidyl.dk. Studsmattan fås i en rad storlekar, dock minst 300 cm, vilket skiljer den från de två andra som även har mindre storlekar. Jumpmaster har en rekommenderad maximal personvikt på 120 kg, vilke gör den lämplig för både barn och vuxna.

BERG Talent

BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
GardenStore 0,00 SEK 4.617,00 SEK → Läs mer

BERG Talent är den minsta och billigaste trampolinen från holländska BERG. Här får du en trampolin från testvinnande märket BERG till ett förhållandevis lågt pris. Studsmattan har en max personvikt på 70 kg och rekommenderas därför endast till barn. Trots att BERG Talent på pappret har mindre bra specifikationer än konkurrenterna, bör man inte avskriva den. BERG är ett ansett kvalitetsmärke, där du kan lita på säkerheten och byggkvaliteten. Talent får bra rekommendationer i bland annat Pricerunners test.

Bäst till atleter, institutioner och föreningar

BERG Elite

Pris - klassisk model
vägledande pris för storlek 430cm
BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
GardenStore 0,00 SEK 18.049,00 SEK → Läs mer
Pris - Inground model
vägledande pris för storlek 430cm
BUTIK Leverans Totalpris Läs mer
GardenStore 0,00 SEK 13.499,00 SEK → Läs mer
Träningsmaskiner 0,00 SEK 14.908,00 SEK → Läs mer

BERG Elite är den bästa studsmattan du kan köpa för pengar, i alla fall om det ska vara från BERG. Elite är modellen för er som vill ha en trampolin som ska användas MYCKET och därför ska vara extra stark och säker. Det får ni med BERG Elite, som är den enda trampolinen i testet, som även är godkänd för allmänt bruk på lekplatser och liknande.

Alla delar av studsmattan, säkerhetsnätet, hoppduken, kantskyddet, stolparna och ramen är i en högre kvalitet än på de billigare modellerna. Hoppduken har bland annat 50% högre luftgenomströmning än konkurrenterna. Det ger högre hopp.

Du kan köpa Berg Elite i 3 olika former – rund, rektangulär och fyrkantig samt på ben, Inground och Flatground.

FAKTA
 • Storlek: 270, 330, 380, 430, 520
 • Maks personvikt: 120 kg
 • Vikt: 97 kg
 • Fjädrar: 128 stk

Köpguide till studsmatta i trädgården

Osäker på vad som är upp och ned när det gäller studsmattor? I detta avsnitt har vi skrivit lite om vad du bör överväga när du är på utkik efter en studsmatta.

Därför bör du köpa en studsmatta till trädgården

Bättre motorik

En trampolin är något av det bästa som finns för att utveckla motoriska färdigheter och kontroll. Det kräver stor timing och kontroll för att kunna hoppa ordentligt på en trampolin. Många gymnaster börjar sin karriär på en trampolin i trädgården. Om ni har flera barn lär de sig dessutom att röra sig tillsammans och ta hänsyn till varandra på en trampolin.

Fantasi och fri lek

När barnen är på studsmattan är de inte bara upptagna av att hoppa, de leker alla möjliga slags lekar. De springer inte bara runt på studsmattan utan rider faktiskt på hästar och de står inte bara och dansar, de leker att de är med i Talang.

Bli en bättre gymnast

Många elitgymnaster har börjat på en studsmatta i trädgården. Eske Rasmussen, elitgymnast, som nyligen blev uttagen till landslaget har i intervjuer berättat om hur hans sportkarriär började på en studsmatta i trädgården. Trampolinträning har också en massa crossovers till andra sportgrenar. Balans, kroppskontroll och koncentration är något barnen kan ta med sig.

Studsmattan i trädgården ger barn frihet både fysiskt och mentalt. De kan låta fantasin sväva iväg och både göra och bli något annat än det just de är

Gudrun Gjersing
Specialarbetsterapeut

Studsmatta är för vuxna också

En studsmatta är inte bara för barn. De studsmattor vi rekommenderar tål också att de vuxna hoppar med, om du inte väger allt för mycket alltså. Titta på den maximalt tillåtna användarvikten, som oftast ligger mellan 100 och 120 kg.

Så är en studsmatta byggd

Ramen

Ramen är fundamentet för hela studsmattan och varuhusens billigare modeller har ofta ramar av billiga material. Välj en ram som har ett galvaniserat lager på utsidan och insidan. Det skyddar mot väder och vind.

Kantskyddet

Studsmattans kantskydd bidrar till att skydda fjädrarna. Den är oftast i en klar färg som blå eller grön och är gjord i ett vadderat material. Många har tyvärr en trampolin utan kantskydd och då finns risken att man fastnar i en fjäder. Aj! Ju tjockare och bredare kantskydd, desto säkrare är studsmattan.

Fjädrar

De flesta studsmattor är lämpliga för barn, men många tål också att vuxna hoppar med. Det kräver dock bra fjädrar och tillräckligt många. Titta efter antalet fjädrar och den högsta tillåtna vikten.

“Mängden och längden på fjädrarna i en studsmatta motsvarar det en motor är för en bil. Det är en bra idé att kontrollera om fjädrarna är långa och om det finns många, för då är det en bra studsmatta”, säger han.

Hoppduk

Kolla på tjockleken på hoppduken och vilken belastning den är testad för. En trampolin kan till exempel vara testad för att hålla till 600 kg i passivt bruk. Du kan i dag också få hoppduk med motiv på, som t.ex. Tattoo från Berg. Den är väldigt populär och perfekt till lek.

Ska trampolinen grävas ned?

Den klassiska trampolinen i trädgården står på ben och tar ganska mycket plats rent visuellt. Grannen tycker inte heller alltid att det är så kul när barnen kan titta in när de ligger och solar på tomten bredvid. Om detta är något du kan nicka igenkännande till, så kan en nedgrävd trampolin (inground) vara en bra möjlighet.

Inground och Flatground – det estetiska valet

En trampolin kan verka stor och klumpig i trädgården. Många underskattar hur stor plats en trampolin med en diameter på 3-4 meter faktiskt tar. Som en mamma uttryckte det: “Nu har vi fått studsmatta med trädgård till”!

Du kan få den att ta mindre plats genom att gräva ned den. Då syns trampolinen först när man är nära och stör inte det estetiska uttrycket i resten av trädgården.

Inground och Flatground är de två möjligheter du kan välja mellan.

 • Inground har kanten upp över markytan
 • Flatground är helt i linje med gräsmattan

Om du inte bryr dig så mycket om detta och kanske till och med tycker det är mysigt med leksaker i trädgården, så finns det ingen anledning att skaffa dig en nedgrävd trampolin. De är nämligen inte säkrare än den vanliga trampolinen – såtillvida att den har säkerhetsnät alltså.

Och så slipper du gräva upp tomten.

Rund, oval eller fyrkantig studsmatta?

Det kan verka som en liten sak om trampolinen är rund eller fyrkantig, men det är faktiskt stor skillnad på hur trampolinen beter sig.

En rund studsmatta använder alla fjädrar oavsett var på studsmattan man hoppar. Man hoppar högst på mitten och mindre ute vid kanterna. Dessutom blir man indragen mot mitten av studsmattan, där den är mjukast. Det är smart när barnen inte är så gamla, så de inte hoppar ut ur trampolinen och in i nätet. Nackdelen är att man inte så lätt kan göra tricks och avancerade hopp, eftersom dessa kan kräva att man till exempel hoppar från ett hörn.

En fyrkantig eller rektangulär studsmatta använder bara några av fjädrarna vid ett hopp. Därför blir hoppen likadana överallt på trampolinen. Det gör dem mer lämpliga för tricks och volter. Dessutom blir det mindre tryck på enstaka fjädrar eftersom inte alla används vid varje hopp. Eftersom man kan hoppa högt även ute i hörnen, är det ett måste med ett säkerhetsnät.

Säkerhet

Är det farligt för barn att hoppa på studsmatta? Du har kanske hört om de 8000 olyckor om året och ja, det stämmer. Det sker ca 8000 olyckor om året med trampoliner enligt Børneulykkesfonden från Danmark. Men det säger ju inte så mycket.

Är det mycket eller lite? Det ska ju ses i förhållande till hur många timmar barn totalt hoppar trampolin.

Den stora rädslan med studsmattan är nog att man skulle kunna skada sig rejält i ryggen eller nacken. Det är förståeligt. Det är samma rädsla som många föräldrar har om ett barn vill börja med ridning, där det också sker läskiga olyckor.

"...Det är skönt när barn är aktiva istället för att vara passiva framför en skärm. Att hoppa trampolin stärker barns muskler och balans, men man kommer inte undan att förekomsten av trampolinskador är hög. Det är oftast tal om stukningar eller mindre frakturer, t.ex. på handled, armbåge eller vrist, samt några få skallfrakturer..."
Bente Klarlund
Läkare och Författare

Men hur farligt är det egentligen att hoppa studsmatta? Vi har bestämt oss för att hitta svaret här.

Enligt DGI hoppar 17% av alla danska barn trampolin varje vecka. De barn som hoppar trampolin gör det 3-4 gånger i veckan. Det är alltså tal om riktigt många tusen hopp varje år, där majoriteten föregår helt utan skador.

Vad kan du göra för att undvika trampolinskador?

Enligt kampanjen “Hoppa med huvudet” som sätter fokus på säkerhet på studsmatta, är det inte studsmattorna i sig som är farliga. Det saknas däremot kunskap om hur man hoppar säkert.

En säker studsmatta har

Säkerhetsnät
Tjockt kantskydd

Alla studsmattor vi rekommenderar här på sidan sälja med säkerhetsnät och har tjockt kantskydd som täcker fjädrarna.

Erik från Wildtoys.se
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply