Basketkorg och ställning – test av basketställningar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GardenStore

Är du nästa Steph Curry eller Luka Donic? 

Med en basketställning i trädgården eller på uppfarten lever drömmen vidare. Vi har hittat de bästa basketställningarna till privat bruk och föreningar. 

Vår expert har också skrivit en guide till köpet. 

Läs hela guiden eller använd innehållsförteckningen nedan för att hoppa i artikeln.

Hammer Basketball

Toppmodell för privatpersoner i officiell storlek til NBA och FIBA.

Ställningen har dunkkorg och en stor bakplank i akrylglas vilket gör att även vuxna kan knacka på.

Harlem Slam

Basketställning med robust platta och korg. Plattan mäter 130 x 82 cm.

Denna basketställning med dunkbar korg är för seriösa spelare och kan justeras i höjden. 

Foten har bounceplatta så bollen kommer tillbaka till spelaren.

Insportline Chicago

Basketställning med robust platta och korg. Plattan mäter hela 144 x 88 cm.

Denna basketställning med dunkbar korg är för seriösa spelare och kan justeras i höjden. 

Foten har bounceplatta så bollen kommer tillbaka till spelaren.

Så har vi utfört testet

Jag har spelat basket sedan jag var 10 år. Riktigt många timmar har spenderats vid basketkorgen hemma, på träning och på basketplan runt omkring. Därför vill jag ödmjukt påstå att jag har mer koll på basketkorgar än slumpmässiga “konsumentsidor” på nätet.  

Det har hänt otroligt mycket med basketkorgar och basketställningar sedan jag var barn. Kvaliteten har höjts enormt mycket och priserna har fallit motsvarande. Idag kan man få en dunkbar basketställning för 2 000 – 3 000 kr. Det är verkligen billigt när man tänker på hur mycket man får för pengarna.

En basketkorg är inte bara en leksak, det är ett nödvändigt redskap för barn och unga som drömmer om att bli proffs i NBA. 

Om man ska bli riktigt bra på basket måste man skjuta väldigt många skott. Det kan man bara göra om man har en basketkorg i närheten. Det finns tyvärr inte lika många korgar som det finns fotbollsplaner. Men med en justerbar basketställning får du en basketkorg i officiell höjd, med en platta som ger korrekt upphopp.

I denna artikel har jag finkammat nätet efter de bästa basketkorgarna för olika behov. Jag har hittat basketkorgar till hobby och lek samt basketkorgar som ska användas i idrottsföreningar eller till de seriösa spelarna.

Vilken basketkorg ska du köpa?

3 saker du bör veta innan du köper en basketkorg
Flyttbar basketställning
Basketstativ til nedgravning
Basketställning för markmontering
Väggmonterad basketkorg

För att du ska kunna köpa den helt rätta basketkorgen är det viktigt att veta skillnaderna på olika slags korgar och ställningar. Köper man fel, kan det nämligen sluta med en trasig korg och tråkiga minnen. Här får du en kort guide till köp av basketkorg. Om du vill veta mer, kan du följa länkarna nedan för en detaljerad genomgång. 

Ska det vara en portabel basketställning, markmonterad basketställning eller en basketkorg med platta?

Flyttbara basketställningar är väldigt populära just nu. Man får en ställning med korg och platta som kan flyttas precis som man vill. Ställningarna finns i en rad olika modeller och storlekar. Till mindre barn, men också i nästan full storlek för seriösa spelare. Perfekt på villagatan. 

Fast basketställning till nedgrävning. Om ni vill ha en basketställning som ska användas av kvarterets barn eller kanske till fritidsverksamheten, så kan det vara värt att titta efter en basketställning som kan grävas ned. Då får man större stabilitet. 

Basketkorg med platta är ett bra alternativ om du har en carport eller liknande, där du kan hänga upp plattan. Det är en billigare lösning där du fortfarande får en realistisk korg och platta.

Flyttbar basketställning

Flyttbara basketställningar är helt klart de mest populära basketkorgarna – och det finns en bra anledning till det. De kan flyttas efter behov, finns i många olika storlekar och ger helt enkelt mycket för pengarna. Det har hänt mycket det senaste decenniet. Nu får man en riktigt proffsig basketställning med en stor platta och dunkbar korg för endast 1 000 – 2 000 kr. Om den ska vara extra bra, får man betala  2 500 – 3 000 kr och får en basketkorg med stor platta i solidt tjockt stål.

En portabel basketställning passar perfekt till villagatan, uppfarten eller carporten

En flyttbar basketställning passar perfekt till villagatan eller carporten, men kan också användas i idrottsföreningen eller fritidsverksamheten. Man använder faktiskt mobila basketställningar till streetbasket-tävlingar idag, så det duger till mycket mer än bara till villakvarteret.

Den flyttbara ställningen har en bas som ska fyllas med sand (eller vatten), varefter den står stabilt. Det säger sig självt, att ju mer sand man fyller på, desto mer stabilt står den på marken. Basen kan vara utformad så att den skickar tillbaka bollen i retur till den som skjuter. Det är otroligt smart när man står och tränar och skjuter skott för sig själv. 

De flesta plattor till basketställningar är gjorda i Polyethylen plast eller det hårdare Polycarbonat plast. Några få modeller har platta gjord i Akryl, vilket ger ett mer naturligt upphopp. De flesta är ändå i plast, vilket också fungerar helt okej.

Basketställning med stor platta och dunkbar korg

Dessa basketställningar har både stor platta och dunkbar korg, och därför rekommenderar vi dem.

Basketställning från Spalding

Det amerikanska märket Spalding är officiell leverantör till världens bästa basketliga NBA. Spalding är kanske mest känd i Sverige för sina bollar, men de tillverkar också basketkorgar och basketställningar av mycket hög kvalitet som ser oerhört professionella ut. 

Om du vill vara säker på att det du köper är av bra kvalitet, så är Spalding ett bra val. Hos Spalding får du bland annat en platta i Akryl, vilket ger bättre upphopp när bollen träffar korgen. Du får också de bästa dunkbara basketkorgarna från Spalding.

Vägghängd basketkorg

Om du inte har plats för en basketställning, men däremot har t.ex. en carport, så kan en vägghängd basketkorg var en bra lösning. Du kan köpa en platta och korg, antingen komplett eller separat. Korgen och plattan kan monteras på till exempel en carport med ett beslag. 

Det kan fungera hur bra som helst, men du bör tänka på att det kan ge problem med brist på plats under korgen. Det är inte så kul att ramla rakt in i carporten eller väggen precis när man gör ett layup. Därför är det bättre att sätta plattan på ett stativ som distanserar plattan från väggen.

Basketballkurv med plade

Basketställning för nedgrävning

Om du ska anlägga en mer permanent basketplan, till exempel till fritidsverksamheten, så är det oftast bäst att gräva ned basketställningen. Då stöps stativet fast i betong och täcks med jord. Det ger den mest stabila basketställningen som tål att man dunkar och hänger i korgen. Så länge man har en basketkorg och platta som tål det alltså. Det är speciellt om man ska ha en platta i full storlek, som det kan bli nödvändigt med ett mer robust system. 

I denna kategori är det särskilt märkena Spalding och Lifetime som dominerar. De billigaste lösningarna får man för ända ned till 3 000 kr, men det finns anledning att vara skeptisk till priset. En professionell setup kostar snarare 10 000 – 20 000 kr. Det är värt att notera att man till det priset får professionella flyttbara basketställningar. För ca. 10 000 kr kan man till exempel få Spalding Platinum portabel basketställning, men som dock inte har de officiella måtten.

Basketplatta - mått och material

Hur högt ska en basketkorg hänga?

En standard basketkorg för vuxna är placerad 305 cm över marken och 265 cm för barn (mini). Därför kan det vara en bra idé att ha en korg som kan justeras på höjden.

De flesta yngre spelarna gillar att sänka korgen lite ibland för att kunna dunka. Men det ska samtidigt också vara möjligt att spela på riktig vuxenhöjd. Vuxen betyder i detta fall Junior, vilket börjar vid 13 år. I dessa fall är en flyttbar basketställning en stor fördel jämfört med basketkorg på platta eftersom den ju bara kan ha en ända höjd.

I början av avsnittet skrev jag att du bör skaffa dig en så stor basketplatta som möjligt.

Varför det då? Jo, för att skott på korgområdet är en mycket viktig del av basket. Det finns massa spelare i NBA som har gjort det till en karriär att träffa med plankskott, tänk på Spurs legenden Tim Duncan. Du kan absolut spela och ha roligt med en liten platta, men om det ska vara lite mer seriöst behöver du alltså en ordentlig platta.

En officiell basketplatta är alltså 180 x 105 cm och den är rektangulär. Det är få, om än några av de flyttbara basketställningarna, som har ett så stort korgområde. Då kan man fråga sig, vad ska man satsa på om man inte kan få en i full storlek?

Jag rekommenderar att du köper en rektangulär/fyrkantig platta i ett ordentligt material. En rektangulär eller fyrkantig platta är mer realistisk jämfört med de ofta halvrunda plattor man ofta ser på många basketställningar. Därmed inte sagt att de inte kan användas. Om det inte finns plats till större, så är det ju så det är.

Material

Material är nästa viktiga aspekt. Det material som används ger olika “rebound” när bollen träffar plattan. Det tar udden av upplevelsen om bollen bara faller till marken när den träffar plattan. Realistiskt är det i alla fall inte. Materialet spelar också stor roll i förhållande till hållbarhet och brottstyrka, vilket är viktigt om du ska ha en dunkbar basketkorg. 

Fiberglas

En modern basketplatta är gjord av fiberglas som är genomskinligt, lätt och mycket starkt. Fiberglas används i professionell basket. Det är också det dyraste materialet och används sällan i modeller för hemmabruk. 

Plexiglas/Akryl

Akryl är en bra och hållbar platta som ger en naturlig rebound och som tål att man dunkar på en dunkbar korg. Det bästa man kan få till hemmabruk. Det är mer poröst än t.ex. polykarbonat, men ändå mycket hållbart. 

Polyethylen och Polykarbonat

Polyethylen är en hård plastsort som ofta används i basketkorgar. Polykarbonat är också en plastsort som ofta används och som är hårdare än polyethylen. Båda kan vara transparenta. Polykarbonat är mycket tåligt och är därför lämpligt för väder och vind. 

Grafit och plast

De billigaste basketkorgarna är gjorda av smält hård plast. Det är också den sämsta sortens material till en basketplatta. Först och främst är plast inte ett material som ger en ordentlig rebound. Bollen faller platt ner när den träffar korgområdet. Materialet är dessutom mycket poröst och går lätt sönder. Du kan inte dunka på en platta av plast. Grafit och plast kan vara ok till mindre barn, men för större barn som kan dunka, är det ingen bra idé. 

Trä och stål

Gammeldags träplattor finns fortfarande på vissa ställen i landet. Många har säkert vuxit upp med en träplatta i gymnastiksalen. Trä är också ett perfekt material. Det är hållbart, starkt och ger bollen bra studs. Men det finns inte så många plattor kvar av trä. Det beror nog på att trä är ett tungt material, som med tiden börjar ruttna. De har säkert också blivit dyrare att tillverka. 

Därför har stål blivit ersättningen till trä på många basketplaner. Man tillverkar plattan i ett tätt mönster, inte massivt, men med hål i så att man sparar på materialet. Det är ett okej material när det gäller rebound, men enligt min mening är det underlägset jämfört med trä. Den stora fördelen är såklart att det inte kan gå sönder och att det håller i 100 år. Jag tycker det är ett lite trist material som tar bort lite av charmen. 

Om du är händig, kan du välja att göra en platta själv. Antingen i trä eller i stål. Du kan läsa mer om hur man gör under avsnittet “DIY basketkorg och platta”.

Basketkorgar och dunkbara korgar

Min första basketkorg var en fin korg som satt på en platta av grafit. Vi spelade på den varje dag i flera år, ända tills en kompis kom förbi, dunkade och hängde i korgen i en halv sekund för länge. Korgen blev böjd och plattan knäcktes!

En basketkorg är 45 cm i diameter och det mäter alla korgar du köper, men därutöver kan skillnaderna vara stora. Leta efter en så tjock korg som möjligt och överväg om du ska köpa en dunkbar basketkorg. Jag rekommenderar absolut att man investerar några hundra kronor extra i en dunkkorg. Det ger spelet en extra dimension och det kommer helt säkert att uppskattas. 

De billigaste korgarna på marknaden är inte gjorda för dunk. De har alltså inga fjädrar som kan ta emot. Det betyder också att de kommer att gå sönder om man dunkar.

3 slags basketkorgar
Vanlig korg - INTE för dunk
Dunkbar med fjäder - man kan dunka, men inte hänga
Proffs dunkbar - man kan dunka OCH hänga i korgen

När det handlar om dunkbara korgar finns det olika typer. Alla dunkbara basketkorgar använder en fjäder för att avlasta trycket från själva korgen. 

På en dunkbar korg till hemmabruk finns det typiskt en fjäder som syns medan dunkbara korgar till matcher oftast har en dold fjäder (se illustration). Oftast kan man köpa en extra fjäder för ett par hundra kronor som gör korgen dunkbar. 

Obs! En dunkbar korg är till dunk, men inte till att hänga i. Om man ska hänga i korgen, ska man köpa en professionell korg.

Erik från Wildtoys.se
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply