Basketbollar bäst i test 2022

Behöver du en ny basketboll eller vill du ge en i present till någon? Det finns många bollar och märken på marknaden, så var försiktig så att du inte köper fel. Om du köper en boll i present till någon som verkligen gillar basket se till att du inte gör misstaget att köpa en billig gummiboll som inte håller.

Därför har jag skrivit den här guiden till att köpa basketboll bollar.

Läs vidare och lär dig om skillnaden mellan inomhus- och utomhusbollar, vilken storlek du ska välja och vilka märken du ska hålla dig till.

Jag har själv spelat basket i många år och följer fortfarande vad som händer i sporten, även om det inte blir så mycket aktivt spel för tillfället. Så du kan åtminstone räkna med att jag i alla fall vet lite om vad jag pratar om.

ANNONCE

Populära basketbollar

Basketboll för inomhusbruk eller utomhusbruk?

Basketboll för utomhusbruk

Flytbar basketball stander

Basketbollar för utomhusbruk ska kunna tåla slitage från ojämna och hårda ytor som asfalt och stenplattor. Dessutom måste de vara tillräckligt tjocka och tåliga för att tåla spetsiga småstenar, taggar och liknande, som typiskt sett letar sig in på banan på sommaren.

Det är tråkigt att ha köpt en fet boll i läder, som sedan punkteras efter några minuters spel!

Slitage är också ett allvarligt problem när man spelar utomhus. Asfalt och andra hårda typer av underlag, sliter mycket hårdare och mycket snabbare på bollens yta. Om du inte har rätt boll blir den snabbt hal och obrukbar.

Därför är det bäst att köpa en boll som till övervägande del är gjord av gummi eller som en kombination av gummi och läder, så kallat kompositläder.
Eric Haalo
Wildtoys.dk

Gummibollar är slitstarka, men har en högre och mer oförutsägbar studs än en läderboll. De billiga gummibollarna är därför inte så roliga att spela med, i alla fall inte om man vill se bollen gå in i nätet utan att behöva träffa rakt i nätet varje gång. Ett annat problem med billiga gummibollar är att de är hala och hårda och därför inte ger dig lika bra kontroll.

Behöver du en boll att spela ute med är det därför en bra idé att gå upp lite i prisklass och köpa en av de bättre utebollarna som har en bra och naturlig studs.

Det kan till exempel vara Spalding NBA Silver eller ännu hellre en boll av kompositläder som är lika slitstarka som gummibollar, men är mjukare och lättare att kontrollera.

Här är Spalding NBA Gold det klassiska valet. Det är en boll gjord för både utomhus- och inomhusbruk.

Rekommenderade basketbollar för utomhusbruk

Bestplay Street
Billig basketboll för streetbasket

Basketboll i gummi som lämpar sig särskilt bra för hårda ytor som asfalt eller stenplattor i trädgården.

Bra hållbarhet till ett bra pris.

199,00 DKK
Spalding NBA
Bäst för utomhusbruk

Kvalitetsboll från Spalding som är officiell leverantör av bollar till både NBA och Euroleague.

Denna gummiboll är gjord för utomhusbruk.

200,00 DKK
Spalding Lakers
Basketboll med lagfärger och logotyp

Los Angeles Lakers är det hetaste basketlaget just nu med superstjärnan Lebron James på lagkortet.

Finns även i andra lags färger och logotyper.

479,00 DKK

Basketbollar för inomhusbruk

När du spelar basket inomhus kan du använda en boll som är gjord för både inomhusbruk och utomhusbruk, inget händer genom att använda din boll som är gjord för utomhusbruk inomhus, även om den kan studsa annorlunda än vad du är van vid utomhus.

Men om du vill spela seriöst måste du förstås ha en riktig boll i läder som är gjord för inomhusbruk. Alla matcher från amatör till proffs spelas med läderbollar, så självklart ska du ha det också. En läderboll har ett lägre studs när du dribblar, vilket i sin tur också är lättare att kontrollera.

Läderbollar är också bättre att skjuta med eftersom materialet är mer kladdigt jämfört med gummi.

Läderbollar är helt klart att föredra om du behöver spela basket inne
Eric Haalo
Wildtoys.dk

Rekommenderade basketbollar för inomhusbruk

Bestplay Platinum
Basketboll för utomhus- och inomhusbruk

Denna basketboll från Bestplay är gjord av kompositläder och kan användas både inomhus och utomhus.

Ett bra val för dig som spelar ute och inne.

199,00 DKK
Spalding NBA Official
Bäst för inomhusbruk

Den officiella bollen från Spalding, som 1 till 1 är densamma som stjärnorna i NBA spelar med.

Detta återspeglas också i priset.

2000,00 DKK
Spalding NBA Gold
Basketboll för utomhus- och inomhusbruk

Den bästa Spalding-bollen som kan användas ute och inne. Spalding NBA Gold är en boll i läder och kompositläder som tål utomhus men ändå är bra inomhus.

500,00 DKK

Materialet betyder mycket för spelupplevelsen

En basketboll är verkligen inte bara en basketboll. Till skillnad från till exempel fotboll gör det väldigt stor skillnad vilken boll man spelar med.

Gummi

En gummiboll som denna är ett utmärkt val att spela ute med i alla slags väder

Som vi har sett i föregående avsnitt är basketbollar för utomhusbruk vanligtvis gjorda av gummi. De kan vara riktigt bra, som nu till exempel Spalding Silver, men de kan också vara ganska dåliga och det är den stora risken.

Om du får en dålig boll av gummi blir det nästan omöjligt att göra mål eftersom bollen studsar från korgen om du inte slår rakt i nätet varje gång, och det gör ingen.

En dålig gummiboll kommer också att studsa okontrollerat när man dribblar, vilket gör det svårare att lära sig bra moves och tricks.

Läder

Läderbollar har det mest naturliga studset och är bäst att dribbla och skjuta med

Det bästa materialet, men också det mest sårbara. En boll av läder är favoriten för inomhusbruk, den studsar inte för högt och den har rätt studs när den träffar korgen.

Det är även bollar av läder man spelar med på matcher, så ska man spela match så ska man skaffa en läderboll till träningen.

Läderbollar kan inte användas utomhus, där går de snabbt sönder och punkteras. Det finns dock så kallat “kompositläder”, vilket är konstläder, precis som man använder till skor och liknande. De bästa bollarna för utomhusbruk består vanligtvis av kompositläder.

Komposit Läder

Komposit är bara ett fint ord för konstgjord och kompositläder är därför konstläder. Samma typ av läder som man hittar på billiga vita sneakers och sånt.

Det är ett utmärkt material för basketbollar eftersom det känns mycket som läder att röra och spela med, men det har en mycket bättre hållbarhet.

Därför är bollar av kompositläder också ett bra val för basketspelaren som spelar ute och inne. Om du ser en boll som kallas “indoor / outdoor” kommer den ofta att vara gjord av kompositläder.

Klassisk design eller färgglad design?

Den klassiska basketbollen är gjord av läder och är orange eller brun. De är för det mesta stadiga, speciellt om det är bollar man ska spela matcher med.

Men det finns också många andra typer av design, speciellt bollar med logotyper från NBA-lag eller andra populära märken. Det kan också vara bollar som har en relation till en spelare, till exempel Steph Curry eller Lebron James.

Det finns massor av bollar att välja mellan. Därför rekommenderar jag att fråga lite innan om du ska ge en boll i present. Den klassiska Spalding-bollen i orange kommer förmodligen inte att gå fel, medan det skulle vara trist att få en boll med Knicks om du är ett Lakersfan.

Omvänt kan det vara helt rätt med en cool streetball basketboll i fina färger, men du måste veta vad personen gillar.

Om du ska ge en boll i något annat än den klassiska designen rekommenderar jag därför att du tar reda på vad personen som ska få presenten föredrar i förväg.

Populära märken

Det finns ett stort utbud av läderbollar på marknaden. I USA är Spalding stor då det är den officiella bollen som används i NBA och WNBA. I Europa har FIBA, som är värd för världscupen och EM, använt märket Molten i många år, medan Euroleague även använder Spalding-bollar.

Spalding

Den ursprungliga, den mest populära, Spalding är bollen de använder i NBA och Euroleague, världens två största basketligor.

Det är ett ENORMT märke som har gjort bollar sedan morfar var ung. Spalding gör allt från logotypbollar (de är officiella partners), till de klassiska läderbollarna till officiella matcher i inomhusbasketligor.

Jag är själv mest ett fan av Spaldings läderbollar för inomhusbruk, dvs som jag tidigare nämnt deras Spalding Gold och så Spalding Silver för utomhusbruk. Det här är basketbollar i klassisk design och färg som bara spelar bra.

Molten

Molten är den officiella bollen för FIBA, det internationella basketförbundet. De gör bollarna som spelas till både EM och VM i basket, där Danmark de senaste åren faktiskt har lyckats få några bra resultat.

Tidigare var det en liten skillnad i storleken mellan de europeiska och amerikanska bollarna, men NBA och FIBA ​​har genom åren arbetat mot att standardisera storlekar och liknande, så nu borde de vara lika stora (tror jag).

Storleksguide för basketbollar

Vilken storlek på basketbollen du ska välja beror på ålder och kön:

Storlek 5

  • Pojkar upp till 11 år
  • Flickor upp till 13 år

Storlek 6

  • Pojkar upp till 13 år
  • Flickor och Damer över 13 år

Storlek 7

  • Pojkar och herrar över 13 år

Erik från Wildtoys.se
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply