En nedgrävd studsmatta är säkrare och ser snyggare ut i trädgården och då slipper du grannbråk över hoppande barn.
I den här artikeln har vi hittat och testat några av de mest populära studsmattorna på marknaden. Vi har bland annat använt testresultat från konsumentorganisationer som engelska “Which?” och svenska ”Bäst i Test”, samt danska Alt.dk. Det finns några märken som är populära och oroa dig inte – det finns även billigare alternativ som får bra testresultat.
Du får också lite råd om var och hur du ska gräva ner studsmattan. Behöver du hjälp med detta kan du läsa om hur mycket det kostar i avsnittet “Vad kostar det att gräva ner en studsmatta”.
Använd innehållsförteckningen för att hoppa in i artikeln.
Trevlig läsning!
Innehållsförteckning
- Bäst till vana användare
Detta är studsmattan till de vildaste, högsta och roligaste hoppen!
Absolut toppmodell från holländska BERG till föreningen eller institutionen, där man utövar seriös hoppning och där det krävs att alla hopp är enhetliga och lika höga överallt på trampolinen.
Perfekt för dig som vill träna gymnastik och ha roligt samtidigt.
- Mest prisvärd
BERG Ultimate Champion har fått bra recensioner och vunnit “bäst i test” i en lång rad konsumenttester.
I de test där BERG Champion inte vinner, klarar den sig ändå bra med fina betyg och beröm för stabil ram och hög säkerhet.
- Testvinnarna hos Expressen.se
- Testvinnarna hos SVT Rea
- Top 3 i test hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
- Bästa budgetval
BERG Favorit är den billigaste modellen från BERG.
Här får du samma goda kvalitet och säkerhet som med de andra modellerna, men till ett lägre pris.
Detta är studsmattan till mindre barn och kommer med säkerhetsnät och ben.
Finns också som inground.
Vi har inte haft möjlighet att köpa alla studsmattor och testa dem. Om vi skulle göra ett verkligt vetenskapligt test skulle det kosta tiotusentals kronor.
Därför har vi istället valt att granska de tester som redan är gjorda. Här har vi tittat på danska tester, men även utländska tester från bland annat Sverige och Norge. Det har inte gjorts många tester av studsmattor i Danmark ännu.
Vi jämför även objektiva kriterier som antal fjädrar, kantdyna, skyddsnät och liknande. Här kan du använda vår tabell nedan för att hitta en studsmatta som exakt matchar dina önskemål.
Dessutom har vi hittat rekommendationer från nöjda kunder på sociala medier, Trustpilot och forum.
Tillsammans tror vi att det ger den bästa bilden av vilka studsmattor danska familjer föredrar
Top 3 trampoliner för nedgrävning
BERG Champion Inground
- Testvinnare i Expressen.se
- Testvinnare ViiVilla.se
- Testvinnare Testfakta.se
- Testvinnare SVT Rea
- Top 3 i test hos Sveriges Tekniske Forskningsinstitut
BERG Champion har fått bra recensioner och vunnit “bäst i test” i ett stort antal konsumenttester. I de tester där BERG Champion inte vinner presterar den ändå bra, med bra betyg, där den ofta hyllas för en stabil ram och hög säkerhet.
Airflow hoppduk
BERG Champion har en patenterad hoppduk, som tillåter 50 % mer luftflöde. Det ger högre hopp!
Twinspring fjädrar
BERG Champion har så kallade twingspring-fjädrar, där duken fästs med fler fjädrar än andra modeller.
Extra säkerhet
BERG Champion har extra bra säkerhet jämfört med andra modeller. Tjockare kantkudde, bättre skyddsnät och andra åtgärder.
Champion är toppmodellen från den holländska tillverkaren BERG. Den har mer gemensamt med proffsmodellen BERG Elite än den har med de billigare modellerna Talent och Favorit, från samma återförsäljare.
Champion skiljer sig från billigare modeller på ett antal avgörande områden.
Bättre och flera fjädrar
BERG Champion har de patenterade Twin Spring-fjädrarna, där man fäster hoppduken i v-form. Det ger en bättre, kraftfullare och mer enhetlig språngbräda. Det gör att den kan användas av alla, mindre barn och större barn, samt när mamma och pappa vill hoppa.
Fokus på säkerhet
Säkerheten är av största vikt med Champion, där denna modell är betydligt bättre än de billigare modellerna. Ramen är mycket stabil och hyllas i tester från bland annat den svenska konsumenttidningen Leva & Bo. Här får BERG högsta betyget 5 av 5, för stomme och konstruktion.
BERG Champion får toppoäng för ram och konstruktion
Kantdynan är också bredare, 3cm tjock, vilket är 1 cm mer än på den billigare modellen Favorit.
När det kommer till säkerhet skiljer sig Champion även från de billigare modellerna. Ramen är tjockare och svetsar och fästningar är mer robusta. Detsamma är kantkudden som är bredare och tjockare (3cm vs 2cm). Köper du ett skyddsnät kommer du också att kunna se skillnaden direkt. Här är stolparna som nätet fästs i, nämligen böjda utåt så att de kommer längre bort från studsmattan. Det gör att det är mindre risk för skador om olyckan skulle vara framme.
Jumpking
- Top 3 hos test hos Consumer Reports
Jumpking är ett amerikanskt trampolinföretag som säljs online i Danmark av Coop. I Danmark är märket inte speciellt känt, men i vår forskning har vi hittat ett test av studsmattor i American Consumer Reports, som ungefär motsvarar att danska TÆNK. Här får Jumpking riktigt bra poäng och kommer in som nr 2 på listan över studsmattor i testet som i övrigt inkluderar 20+.
Jumpking kostar, med Coop-medlemskap, runt 3 500 DKK, vilket är ungefär tusen kronor billigare än exempelvis BERG Champion (vår testvinnare) och runt 1 000 DKK dyrare än exempelvis Jumpmaster 365 Inground.
Jämförelse av BERG Champion, Jumpking och Jumpmaster 365
Antal fjädrar: 96, 80, 72
Max personvikt: 100, 120, 120
Kantdynans tjocklek: 3, 2, 3
Jumpking är alltså ett bra mellanting mellan en toppmodell som BERG Champion och en budgetmodell som Jumpmaster 365.
Rektangulär trampolin för nedgrävning
Rektangulära studsmattor ger det bästa och högsta hoppet, därför används de även av trampolinklubbar. Om du har äldre barn som vill hoppa seriöst och använda studsmattan, då är den rektangulära studsmattan rätt val.
Sedan är det priset, eftersom de rektangulära studsmattorna kräver en starkare ram, så kostar de mer. Vi har hittat några studsmattor i olika prisklasser.
Salta Royal Baseground Sport Inground
- För seriösa hoppare
Salta är studsmattor av holländsk kvalitet med fokus på säkerhet. Om du letar efter en rektangulär InGround studsmatta som ska kunna ge höga hopp, med säkerhet i topp och som inte låter så är Royal Baseground Sport Inground ett bra val.
Tyst trampolin
Studsmattor kan göra mycket ljud, men Royal Baseground Sport har tänkt på det och gjort något åt det. Här har Salta utvecklat sitt så kallade Air Performance System som ska göra luftflödet runt studsmattan optimalt.
Fjädrar i toppklass
Salta har dubbla galvaniserade koniska fjädrar med en längd på 21mm. Det ger höga hopp med mjuka landningar.
Salta Excellent Inground
Rektangulär studsmatta för inground från Salta. Det här är lillebror till de dyrare Salta-studsmattorna, men du får ändå den goda kvaliteten från den holländska tillverkaren. Till exempel har denna studsmatta färre fjädrar än de dyrare modellerna, men har samma tjocka kantkudde så att du inte kompromissar med säkerheten.
Studsmattan klarar hela 150kg i max användarvikt, så här kan ungarna säkert hoppa flera stycken och mamma eller pappa kan också hoppa med, om du inte väger för mycket.
Rund, oval eller fyrkantig trampolin?
Trampoliner finns i 3 olika former: runda, ovala och fyrkantiga. Det kan vara svårt vid första anblicken att lista ut vad skillnaden är, men det är faktiskt ganska stor skillnad i hoppupplevelse.
Den runda studsmattan använder alla fjädrar, oavsett vart på studsmattan du hoppar. För att få det högsta hoppet, hoppa mitt i studsmattan, du hoppar inte lika högt på kanten. Dessutom dras man in mot mitten där det är som mjukast. Den passar bra för mindre barn, som kommer att hoppa i mitten, där det är mindre risk att ramla och slå sig. Nackdelen är att du inte kan göra avancerade hopp, då dessa ofta kräver att du hoppar från kanten.
En fyrkantig eller rektangulär studsmatta använder bara några av fjädrarna vid ett hopp. Därför kan man hoppa jämnt över hela studsmattan. Det gör dem mer lämpade för trick och volter. Dessutom läggs mindre tryck på den enskilda fjädern, eftersom alla inte används vid varje hopp. Eftersom man även kan hoppa i hörnen, är det ett måste med skyddsnät.